Αναζήτηση:
Ειδήσεις-Νέα->Δασολογικά Θέματα->ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Με έγγραφό του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητά την άμεση παρέμβασή τους ώστε οι Τεχνικές Εκθέσεις που προβλέπονται στον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον Δασικών Εκτάσεων να συντάσσονται και από γεωτεχνικό επιστήμονα, σύμφωνα με τα σχετικώς οριζόμενα στο Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (ΦΕΚ 297/Α’). Πιο αναλυτικά, το έγγραφο του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
με το υπ΄ αριθ. 2445/29-3-2024 έγγραφό μας, σας είχαμε καταθέσει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σχετικά με διάφορα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων και είχαμε ζητήσει την παράταση των σχετικών προθεσμιών υλοποίησής του κατά το τρέχον έτος.
Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω επιστολή τονίσαμε, για άλλη μία φορά από το στάδιο της διαβούλευσης και ένθεν, την αναγκαιότητα ρητής αναφοράς στον ως άνω Κανονισμό σχετικά με τη δυνατότητα εκπόνησης των προβλεπόμενων Εντύπων Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και των Τεχνικών Εκθέσεων από γεωτεχνικούς επιστήμονες.
Εντούτοις, με ιδιαίτερη απογοήτευση πληροφορηθήκαμε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε την υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311/19-4-2024 Εγκύκλιο με θέμα «Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων» (ΑΔΑ: ΡΦΛΡ4653Π8-ΜΤΒ), στην οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι γεωτεχνικοί επιστήμονες μπορούν μεν να συντάσσουν τα Έντυπα Αξιολόγησης Επικινδυνότητας της Κ.Υ.Α. υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023 (ΦΕΚ 3475/Β’), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αλλά όχι και τις αντίστοιχες Τεχνικές Εκθέσεις, οι οποίες, κατά την Εγκύκλιο, δύναται να εκπονούνται μόνο από μηχανικούς.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία και αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά και ως φορέας προάσπισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του, οφείλει να επισημάνει ότι:
• Η συγκεκριμένη αναφορά της Εγκυκλίου είναι έωλη και, στην ουσία, εισάγει νέες νομικές ρυθμίσεις, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με μια εγκύκλιο.
• Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-5-2024 – ΦΕΚ 3475/B/2023) δεν αντιμετωπίζει το εσωτερικό του κτιρίου υπό το πρίσμα των κανονισμών πυροπροστασίας κτιρίων, αλλά είναι αυτοτελής και εισάγει επιπρόσθετες απαιτήσεις, τόσο για τα στοιχεία που απαρτίζουν το κέλυφος του κτιρίου (εξωτερικοί τοίχοι, στέγες, κουφώματα, κ.λπ.), στα οποία επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας τους, όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου και τα στοιχεία που τον αποτελούν (επιστρώσεις ακαλύπτου, φύτευση, δασική βλάστηση, διαμορφώσεις, υπαίθριες κατασκευές, κ.λπ.).
• Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η εξέταση των κριτηρίων επικινδυνότητας του ακινήτου δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί αποκλειστικά από έναν τεχνικός επιστήμονα (μηχανικό), καθώς το γνωστικό του αντικείμενο καλύπτει μόνο το ένα σκέλος των απαιτήσεων για την πυροπροστασία, και συγκεκριμένα αυτό που σχετίζεται με το κέλυφος του κτιρίου. Ο περιβάλλον χώρος, ο οποίος αποτελείται από δασικές ή/και χορτολιβαδικές εκτάσεις ή γειτνιάζει με αυτές, απαιτεί την αξιολόγησή του από έναν γεωτεχνικού επιστήμονα, για την ορθή πυροπροστασία, τόσο του κτιρίου αυτού καθ’ αυτού, όσο και για την παρεμπόδιση μετάδοσης της πυρκαγιάς στις γειτνιάζουσες εκτάσεις.
• Ο γεωτεχνικός είναι ο μόνος επιστήμονας με το γνωστικό υπόβαθρο που απαιτείται για τη σωστή εκτίμηση της επικινδυνότητας του περιβάλλοντος χώρου, μέσω των ειδικών γνώσεων που κατέχει για κάθε περιοχή. Εκτός από τις γνώσεις για το κλίμα ή την τοπογραφία κάθε περιοχής, έχει γνώσεις για το μικροκλίμα της περιοχής, αλλά και την ορθή γνώση της βλάστησης και των ιδιοτήτων της. Επιπλέον, πέρα από τη λίστα των 31 ειδών που αναφέρονται στο Κεφάλαιο 1 Άρθρο 5 (5.4.2 Κυρίαρχο είδος φυτών), ο γεωτεχνικός επιστήμονας γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του κάθε είδους της λίστας αυτής, η οποία δεν καλύπτει όλα τα ενδημικά είδη (λόγω της υψηλής βιοποικιλότητας της Ελλάδος ως Μεσογειακής χώρας), αλλά ούτε και τα ξενικά που προτιμώνται για καλλωπιστικούς λόγους.
• Παρά τα παραπάνω, σύμφωνα με την εγκύκλιο ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311/19-4-2024 (ΑΔΑ: ΡΦΛΡ4653Π8-ΜΤΒ), η μεν Τεχνική Έκθεση που προβλέπει ο Κανονισμός Πυροπροστασίας συντάσσεται αποκλειστικά από μηχανικούς που έχουν δικαίωμα υπογραφής μελετών πυροπροστασίας, το δε Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας από μηχανικούς καθώς και δασολόγους, γεωπόνους ή γεωτεχνικούς επιστήμονες. Θεωρούμε δεδομένο ότι οι γεωτεχνικοί επιστήμονες που καταγράφουν και αξιολογούν τους κινδύνους πυρκαγιάς των ακινήτων και συντάσσουν τα Έντυπα Αξιολόγησης Επικινδυνότητας του Κανονισμού Πυροπροστασίας, θα πρέπει να μπορούν (κατά την άποψή μας επιβάλλεται) και να προτείνουν τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας από τους κινδύνους αυτούς, τα οποία αποτελούν άλλωστε το βασικό τμήμα των σχετικών Τεχνικών Εκθέσεων. Επιπλέον, τονίζεται ότι η διάκριση αυτή είναι παντελώς αβάσιμη και ατεκμηρίωτη καθώς, όπως αναφέρθηκε, για την ολοκληρωμένη αντιπυρική θωράκιση ενός ακινήτου εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων απαιτείται η συνδυασμένη γνώση τόσο των στοιχείων του ακινήτου αυτού καθ’ εαυτού, όσο και της περιβάλλουσας βλάστησης.
Με βάση όλα τα προαναφερόμενα και υπογραμμίζοντας ότι η τυχόν απουσία της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας των γεωτεχνικών συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την αποτελεσματική προστασία τόσο των πολιτών, όσο και της περιουσίας τους από τις δασικές πυρκαγιές, ζητούμε την η άμεση τροποποίηση της Εγκυκλίου υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311/19-4-2024, έτσι ώστε να προβλεφθεί ότι οι σχετικές Τεχνικές Εκθέσεις συντάσσονται και από γεωτεχνικό επιστήμονα, σύμφωνα με τα σχετικώς οριζόμενα στο Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (ΦΕΚ 297/Α’).
Αναμένοντας τις άμεσες, λόγω του επείγοντος του θέματος, περαιτέρω ενέργειές σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον σχετική πληροφορία, διευκρίνιση και συνεργασία.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Μενέλαος Δ. Γαρδικιώτης

Εκδηλώσεις
Previous Μάιος 2024 Next
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14XXI INTERNATIONAL SOCIETY FOR ANIMAL CLINICAL PATHOLOGY (ISACP) CONGRESS
,Ηράκλειο Κρήτης ( Galaxy Hotel Iraklio)

15XXI INTERNATIONAL SOCIETY FOR ANIMAL CLINICAL PATHOLOGY (ISACP) CONGRESS
,Ηράκλειο Κρήτης ( Galaxy Hotel Iraklio)

16XXI INTERNATIONAL SOCIETY FOR ANIMAL CLINICAL PATHOLOGY (ISACP) CONGRESS
,Ηράκλειο Κρήτης ( Galaxy Hotel Iraklio)

17XXI INTERNATIONAL SOCIETY FOR ANIMAL CLINICAL PATHOLOGY (ISACP) CONGRESS
,Ηράκλειο Κρήτης ( Galaxy Hotel Iraklio)

18XXI INTERNATIONAL SOCIETY FOR ANIMAL CLINICAL PATHOLOGY (ISACP) CONGRESS
,Ηράκλειο Κρήτης ( Galaxy Hotel Iraklio)

19
20
215ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
,Αθήνα (Συνεδριακό Κέντρο Γ.Π.Α.),Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Π.Α., Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών

225ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
,Αθήνα (Συνεδριακό Κέντρο Γ.Π.Α.),Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Π.Α., Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών

235ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
,Αθήνα (Συνεδριακό Κέντρο Γ.Π.Α.),Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Π.Α., Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών

24
25
26
27
28
29
305ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ, ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «HYDROMEDIT 2024»
,Μυτιλήνη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου),Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Αιγαίου, Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων

315ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ, ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «HYDROMEDIT 2024»
,Μυτιλήνη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου),Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Αιγαίου, Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων

 
 
5 2024
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-XXI INTERNATIONAL SOCIETY FOR ANIMAL CLINICAL PATHOLOGY (ISACP) CONGRESS

Ηράκλειο Κρήτης ( Galaxy Hotel Iraklio) 14 - 18 Μαΐου 2024  


-5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αθήνα (Συνεδριακό Κέντρο Γ.Π.Α.) 21 - 23 Μαΐου 2024 Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Π.Α., Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών 


-5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ, ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «HYDROMEDIT 2024»

Μυτιλήνη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) 30 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2024 Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Αιγαίου, Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων 



Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel