ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ISO 9001:2015
  
Αναζήτηση:
Skip Navigation Links
Ειδήσεις-Νέα->Περιβαλλοντικά Θέματα->ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΣΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΣΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ    Με έκδηλη ανησυχία αλλά και ξέχειλη αγανάκτηση η κοινή γνώμη παρακολουθεί να εξελίσσεται σε μείζον γεγονός, με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και το περιβάλλον των περιοχών που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο, η πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε η πρόσφατη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» της εταιρείας «FOS Petroleum».
    Ένα περιστατικό το οποίο οι αρχικές κυβερνητικές εκτιμήσεις χαρακτήριζαν ως μικρής σημασίας, με επιπτώσεις που θα είχαν το πολύ-πολύ τοπική μόνο εμβέλεια, έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που γνώρισε ο Σαρωνικός.
    Το γεγονός και μόνο ότι η πετρελαιοκηλίδα απειλεί πλέον το σύνολο σχεδόν του θαλασσίου μετώπου της νοτιοανατολικής Αττικής, καταδεικνύει την πλήρη αποτυχία των προσπαθειών ελέγχου και περιορισμού της οικολογικής καταστροφής.
    Θεωρούμε ότι τη στιγμή αυτή όλες οι προσπάθειες των αρμόδιων αρχών θα πρέπει να επικεντρωθούν στον με κάθε τρόπο και μέσο έλεγχο, κατ’ αρχάς, της πετρελαιοκηλίδας και, στη συνέχεια, στον πλήρη καθαρισμό και αποκατάσταση της θάλασσας και των ακτών που έχουν πληγεί από την καταστροφή.
    Θα πρέπει επίσης να γίνει, το συντομότερο δυνατό, μια πλήρης διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο τραγικό αυτό συμβάν. Θα πρέπει να διαλευκανθούν όλες εκείνες οι παράμετροι που επέτρεψαν σε ένα περιστατικό που στην αρχή κρίθηκε ως ήσσονος σημασίας, να εξελιχθεί σε μεγάλη οικολογική καταστροφή. Αν και δεν είναι της στιγμής, είναι δεδομένο ότι ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν σε εκείνους που τις έχουν, χωρίς καμία έκπτωση.
    Για ακόμη μια φορά, ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων. Είναι πλέον σαφές ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχεδιασμό του τρόπου αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές. Η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε δεν αποτελεί επιλογή αλλά υποχρέωσή μας.

Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Εκδηλώσεις
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Θεσσαλονίκη (Makedonia Palace) 22 Ιουλίου 2019 ΣΒΕ 
ΣΒΕ


-ΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ»

Ραφήνα (Ξενοδοχείο ΑΥΡΑ) 23 Ιουλίου 2019 ΚΕΔΕ, Δήμος Ραφήνας- Πικερμίου 
ΣΒΕ


-12o ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ «EUROMED»

Θεσσαλονίκη (Macedonia Palace Hotel) 18 - 20 Σεπτεμβρίου 2019 Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης 
ΣΒΕΧάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel