ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ISO 9001:2015
  
Αναζήτηση:
Skip Navigation Links
Ειδήσεις ΓΕΩΤ.Ε.Ε.->ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για το Σχέδιο Νόμου

«Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» 

Με αφορμή την κατάθεση προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων του Σχεδίου Νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως συμβούλου της Πολιτείας επί θεμάτων γεωτεχνικής παιδείας και έρευνας, επισημαίνει ότι:

-  Οι όποιες αλλαγές στο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού με σαφείς στόχους και συγκεκριμένα προσδοκόμενα αποτελέσματα για την παιδεία, την οικονομία και την εθνική και περιφερειακή ανάπτυξη. Επιπρόσθετα τονίζεται πως βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα αυτού του σχεδιασμού αποτελεί η ύπαρξη ενός συνεχούς, εκτενούς και εποικοδομητικού διαλόγου της Πολιτείας με τα Α.Ε.Ι. όλης της χώρας, καθώς και με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς (Επιμελητήρια, επιστημονικές ενώσεις, επαγγελματικοί σύλλογοι κλπ).

- Το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου προβλέπει τη δημιουργία αρκετών νέων Τμημάτων γεωτεχνικής κατεύθυνσης είτε με συγχώνευση και εξέλιξη υφισταμένων Τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε με ίδρυση νέων Τμημάτων. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ως εθνική αρμόδια αρχή για τον έλεγχο και την επίβλεψη της άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού (γεωπόνου, δασολόγου, κτηνιάτρου, γεωλόγου, ιχθυολόγου), τονίζει πως τα συγκεκριμένα Τμήματα θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να έχουν την ίδια διάρκεια σπουδών με τα ήδη υφιστάμενα (π.χ. Τμήματα Γεωπονίας πενταετούς φοίτησης) και περιεχόμενο σπουδών που να διασφαλίζει πως οι απόφοιτοί τους θα έχουν αποκτήσει τις επιστημονικές γνώσεις και τα προσόντα εκείνα που απαιτούνται, εκ του νόμου, για την άσκηση του επαγγέλματος της κατά περίπτωση αντίστοιχης ειδικότητας.

-   Οι παραπάνω προϋποθέσεις εκτιμούμε ότι τηρούνται για τα νέα γεωτεχνικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εντούτοις σε ό,τι αφορά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπογραμμίζουμε πως, προκειμένου να διατηρηθεί ο αμιγώς γεωτεχνικός χαρακτήρας που οφείλει αυτό να έχει εκ της αποστολής του, τα οποιαδήποτε νέα Τμήματά του επιβάλλεται να είναι γεωτεχνικής κατεύθυνσης και να έχουν πενταετή διάρκεια σπουδών.

-  Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει άμεσα την αναγκαία χρηματοδότηση, την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και τη στελέχωση των νέων Τμημάτων με το απαιτούμενο για τη λειτουργία τους επιστημονικό, εργαστηριακό και λοιπό προσωπικό. Δεδομένου ότι, εξ όσων μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, τα σχετικά κονδύλια δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, θεωρούμε απαραίτητο πως στο Σχέδιο Νόμου θα πρέπει να προβλεφθεί πως η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των νέων Τμημάτων, αλλά και ο αριθμός των εισακτέων σε αυτά, θα καθοριστούν με απόφαση της Συγκλήτου, όταν θα έχουν εξασφαλιστεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.

-  Όσον αφορά την τυχόν ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής, επισημαίνεται ότι αυτή θα πρέπει να καλύπτει και να συμβαδίζει με τις προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας για την άσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος, εξασφαλίζοντας τον ενιαίο και αδιάσπαστο χαρακτήρα του επιστημονικού του αντικειμένου.

-   Τέλος, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του με την ίδρυση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών Ευβοίας, τονίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση διαπιστώνεται πλήρης απουσία χωρικού αλλά και γενικότερου ακαδημαϊκού σχεδιασμού, καθόσον δημιουργείται, σε πολύ μικρή απόσταση από την Αθήνα όπου ήδη λειτουργεί το Γ.Π.Α., μία Σχολή η οποία προορίζεται, βάσει τουλάχιστον της ονομασίας της, να διακονεί γεωπονικά επιστημονικά αντικείμενα.


                                                 Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Εκδηλώσεις
Previous Ιούνιος 2019 Next
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11ΗΜΕΡΙΔΑ «Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΑΓΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ»
,Αθήνα ( Αμφιθέατρο της ΕΑΓΜΕ, Σπ. Λούη 1, Αχαρναί),Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών

12
13
14
15
16
17
18
19
20
219th INTERNATIONAL FORUM- MINERAL RESOURCES IN GREECE
,Αθήνα (King George Hotel)

22
232nd INTERNATIONAL CONFERENCE ON NATURAL HAZARDS & INFRASTRUCTURE
,Χανιά

21st GIESCO INTERNATIONAL MEETING 2019
,Θεσσαλονίκη,GIESCO, Α.Π.Θ.

242nd INTERNATIONAL CONFERENCE ON NATURAL HAZARDS & INFRASTRUCTURE
,Χανιά

21st GIESCO INTERNATIONAL MEETING 2019
,Θεσσαλονίκη,GIESCO, Α.Π.Θ.

252nd INTERNATIONAL CONFERENCE ON NATURAL HAZARDS & INFRASTRUCTURE
,Χανιά

21st GIESCO INTERNATIONAL MEETING 2019
,Θεσσαλονίκη,GIESCO, Α.Π.Θ.

262nd INTERNATIONAL CONFERENCE ON NATURAL HAZARDS & INFRASTRUCTURE
,Χανιά

21st GIESCO INTERNATIONAL MEETING 2019
,Θεσσαλονίκη,GIESCO, Α.Π.Θ.

2721st GIESCO INTERNATIONAL MEETING 2019
,Θεσσαλονίκη,GIESCO, Α.Π.Θ.

12th EFITA INTERNATIONAL CONFERENCE
,European Federation for Information Technology in Agriculture, Food and the Environment (EFITA

2821st GIESCO INTERNATIONAL MEETING 2019
,Θεσσαλονίκη,GIESCO, Α.Π.Θ.

12th EFITA INTERNATIONAL CONFERENCE
,European Federation for Information Technology in Agriculture, Food and the Environment (EFITA

2912th EFITA INTERNATIONAL CONFERENCE
,European Federation for Information Technology in Agriculture, Food and the Environment (EFITA

30
 
 
 
 
 
 
 
6 2019
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-9th INTERNATIONAL FORUM- MINERAL RESOURCES IN GREECE

Αθήνα (King George Hotel) 21 Ιουνίου 2019  


-2nd INTERNATIONAL CONFERENCE ON NATURAL HAZARDS & INFRASTRUCTURE

Χανιά 23 - 26 Ιουνίου 2019  


-21st GIESCO INTERNATIONAL MEETING 2019

Θεσσαλονίκη 23 - 28 Ιουνίου 2019 GIESCO, Α.Π.Θ. Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel