Αναζήτηση:
Skip Navigation Links
Σημαντικά Νέα->Διάφορα Θέματα->ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ


Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με επιστολή που έστειλε στον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, επισημαίνει ότι η δημιουργία Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος αποτελεί ένα θετικό βήμα ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπάρχει σήμερα στις κρατικές υπηρεσίες και τα εθνικά ερευνητικά ιδρύματα και ινστιτούτα και έχει να κάνει με τις εθνικές δραστηριότητες στον τομέα του Διαστήματος, μιας και θα μπορέσουν επιτέλους να συντονιστούν αρκετοί φορείς, ινστιτούτα και ιδρύματα που ασχολούνται στη χώρα μας με τις διαστημικές εφαρμογές, λειτουργώντας στα πλαίσια ενός ενιαίου προγράμματος, για την επίτευξη κοινών στόχων.

Αναλυτικά η επιστολή του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
με αφορμή την θέση σε δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού», στο οποίο προβλέπεται η σύσταση Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η δημιουργία αυτή αποτελεί ένα θετικό βήμα ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπάρχει σήμερα στις κρατικές υπηρεσίες και τα εθνικά ερευνητικά ιδρύματα και ινστιτούτα και έχει να κάνει με τις εθνικές δραστηριότητες στον τομέα του Διαστήματος.

Τονίζουμε ότι η ύπαρξη ενός κρατικού φορέα Διαστημικών Εφαρμογών, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για τον έλεγχο και τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών και φορέων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν επιτέλους να συντονιστούν αρκετοί φορείς, ινστιτούτα και ιδρύματα που ασχολούνται στη χώρα μας με τις διαστημικές εφαρμογές και να λειτουργήσουν στα πλαίσια ενός ενιαίου προγράμματος, για την επίτευξη κοινών στόχων.

Ο τομέας των Διαστημικών Εφαρμογών αποτελεί ήδη ένα σημαντικό κομμάτι των κρατικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων σε όλες τις προηγμένες χώρες, ξεπερνώντας εδώ και χρόνια τα όρια των επιστημών τηλεπικοινωνίας και πληροφορικής. Παραδείγματος χάρη, η παρακολούθηση, μελέτη και ασφάλιση των καλλιεργειών μέσω δορυφορικών συστημάτων, αποτελεί παγκοσμίως μια νέα πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά, το δορυφορικό πρόγραμμα MARS (Monitoring Agricultural ResourceS) αποτελεί κεντρικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής ΚΑΠ. Ο νέος Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός αποτελεί μια ευκαιρία για την επέκταση των εφαρμογών τηλεπισκόπησης στην αγροτική παραγωγή, πέραν της σημερινής συνεργασίας με την European Space Agency (ESA). Οι δορυφορικές εφαρμογές επεκτείνονται επίσης, ενδεικτικά, στην παρακολούθηση και καταγραφή πολύτιμων εθνικών πόρων (δασική βλάστηση, αλιεία, ορυκτά και μεταλλεύματα), στην περιβαλλοντική έρευνα και παρακολούθηση, στην πρόληψη και αποτύπωση των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, κατολισθήσεις) κ.ά.

Θεωρούμε επομένως ότι οι γεωτεχνικοί επιστήμονες - μέλη του Επιμελητηρίου (όλοι δηλαδή οι γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι της χώρας), έχουν άμεση επιστημονική αλλά και επαγγελματική εμπλοκή στις δραστηριότητες ενός εθνικού φορέα Διαστημικών Εφαρμογών. Ήδη, άλλωστε, οι Έλληνες γεωτεχνικοί επιστήμονες παρουσιάζουν πλούσιο και παγκοσμίως πρωτοπόρο έργο στο αντικείμενο των διαστημικών εφαρμογών.

Με βάση τα ανωτέρω και στα πλαίσια του σχεδιασμού μιας κατά το δυνατόν άρτιας οργάνωσης και λειτουργίας ενός τέτοιου φορέα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η σύσταση μιας Επιστημονικής Επιτροπής που θα βοηθά και θα συνεπικουρεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού στο έργο του, αποτελούμενης από εκπροσώπους των φορέων που σχετίζονται με τις δραστηριότητές του (ενδεικτικά αναφέρουμε τα Α.Ε.Ι., το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., το Τ.Ε.Ε., το Εθνικό Αστεροσκοπείο κλπ.).

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι η δημιουργία ενός Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος είναι μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία θα βοηθήσει ποικιλότροπα την ελληνική κοινωνία και οικονομία, τονίζουμε ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο άλλωστε αποτελεί θεσμοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας, είναι στη διάθεσή σας για κάθε παραπέρα σχετική συζήτηση και συνεργασία.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Αν. Μάμαλης

Εκδηλώσεις
Previous Ιούνιος 2020 Next
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
6 2020
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-«ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΖΩΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ ΠΗΓΑΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ»

Θεσσαλονίκη (ΚΕΔΕΑ Α.Π.Θ.) 2 Ιουλίου 2020 Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας, Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων, Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ΕΑΓΜΕ, Α.Π.Θ. 


-IOBC-WPRS: MEETING ON CITRUS PESTS, DISEASES AND WEEDS

Ναύπλιο (Βουλευτικό) 14 - 16 Σεπτεμβρίου 2020 ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο & άλλοι φορείς 


-3rd EUROPEAN REGIONAL CONFERENCE OF IAEG- EUROENGEO 2020

Αθήνα (Αίγλη Ζαππείου) 20 - 24 Σεπτεμβρίου 2020 Ελληνική Επιτροπή Τεχνικής Γεωλογίας Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel