ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ISO 9001:2015
  
Αναζήτηση:
Skip Navigation Links
Ειδήσεις ΓΕΩΤ.Ε.Ε.->Διάφορα Θέματα->ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ


Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με επιστολή που έστειλε στον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, επισημαίνει ότι η δημιουργία Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος αποτελεί ένα θετικό βήμα ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπάρχει σήμερα στις κρατικές υπηρεσίες και τα εθνικά ερευνητικά ιδρύματα και ινστιτούτα και έχει να κάνει με τις εθνικές δραστηριότητες στον τομέα του Διαστήματος, μιας και θα μπορέσουν επιτέλους να συντονιστούν αρκετοί φορείς, ινστιτούτα και ιδρύματα που ασχολούνται στη χώρα μας με τις διαστημικές εφαρμογές, λειτουργώντας στα πλαίσια ενός ενιαίου προγράμματος, για την επίτευξη κοινών στόχων.

Αναλυτικά η επιστολή του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
με αφορμή την θέση σε δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού», στο οποίο προβλέπεται η σύσταση Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η δημιουργία αυτή αποτελεί ένα θετικό βήμα ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπάρχει σήμερα στις κρατικές υπηρεσίες και τα εθνικά ερευνητικά ιδρύματα και ινστιτούτα και έχει να κάνει με τις εθνικές δραστηριότητες στον τομέα του Διαστήματος.

Τονίζουμε ότι η ύπαρξη ενός κρατικού φορέα Διαστημικών Εφαρμογών, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για τον έλεγχο και τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών και φορέων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν επιτέλους να συντονιστούν αρκετοί φορείς, ινστιτούτα και ιδρύματα που ασχολούνται στη χώρα μας με τις διαστημικές εφαρμογές και να λειτουργήσουν στα πλαίσια ενός ενιαίου προγράμματος, για την επίτευξη κοινών στόχων.

Ο τομέας των Διαστημικών Εφαρμογών αποτελεί ήδη ένα σημαντικό κομμάτι των κρατικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων σε όλες τις προηγμένες χώρες, ξεπερνώντας εδώ και χρόνια τα όρια των επιστημών τηλεπικοινωνίας και πληροφορικής. Παραδείγματος χάρη, η παρακολούθηση, μελέτη και ασφάλιση των καλλιεργειών μέσω δορυφορικών συστημάτων, αποτελεί παγκοσμίως μια νέα πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά, το δορυφορικό πρόγραμμα MARS (Monitoring Agricultural ResourceS) αποτελεί κεντρικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής ΚΑΠ. Ο νέος Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός αποτελεί μια ευκαιρία για την επέκταση των εφαρμογών τηλεπισκόπησης στην αγροτική παραγωγή, πέραν της σημερινής συνεργασίας με την European Space Agency (ESA). Οι δορυφορικές εφαρμογές επεκτείνονται επίσης, ενδεικτικά, στην παρακολούθηση και καταγραφή πολύτιμων εθνικών πόρων (δασική βλάστηση, αλιεία, ορυκτά και μεταλλεύματα), στην περιβαλλοντική έρευνα και παρακολούθηση, στην πρόληψη και αποτύπωση των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, κατολισθήσεις) κ.ά.

Θεωρούμε επομένως ότι οι γεωτεχνικοί επιστήμονες - μέλη του Επιμελητηρίου (όλοι δηλαδή οι γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι της χώρας), έχουν άμεση επιστημονική αλλά και επαγγελματική εμπλοκή στις δραστηριότητες ενός εθνικού φορέα Διαστημικών Εφαρμογών. Ήδη, άλλωστε, οι Έλληνες γεωτεχνικοί επιστήμονες παρουσιάζουν πλούσιο και παγκοσμίως πρωτοπόρο έργο στο αντικείμενο των διαστημικών εφαρμογών.

Με βάση τα ανωτέρω και στα πλαίσια του σχεδιασμού μιας κατά το δυνατόν άρτιας οργάνωσης και λειτουργίας ενός τέτοιου φορέα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η σύσταση μιας Επιστημονικής Επιτροπής που θα βοηθά και θα συνεπικουρεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού στο έργο του, αποτελούμενης από εκπροσώπους των φορέων που σχετίζονται με τις δραστηριότητές του (ενδεικτικά αναφέρουμε τα Α.Ε.Ι., το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., το Τ.Ε.Ε., το Εθνικό Αστεροσκοπείο κλπ.).

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι η δημιουργία ενός Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος είναι μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία θα βοηθήσει ποικιλότροπα την ελληνική κοινωνία και οικονομία, τονίζουμε ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο άλλωστε αποτελεί θεσμοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας, είναι στη διάθεσή σας για κάθε παραπέρα σχετική συζήτηση και συνεργασία.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Αν. Μάμαλης

Εκδηλώσεις
Previous Αύγουστος 2019 Next
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
8 2019
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-12o ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ «EUROMED»

Θεσσαλονίκη (Macedonia Palace Hotel) 18 - 20 Σεπτεμβρίου 2019 Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης 


-2o AGROFEST ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ AGRO ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Λιβαδειά 18 - 22 Σεπτεμβρίου 2019 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Για το Συνέδριο) 


-9ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΟΡΑΜΑ , ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ»

Μέτσοβο (Εγκαταστάσεις του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.) 26 - 28 Σεπτεμβρίου 2019 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο & Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel