Αναζήτηση:
Σημαντικά Νέα->Αγροτική Οικονομία και Πολιτική->ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Θεσσαλονίκη, 28 Μαΐου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα» με τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

 

Την Τρίτη, 26 Μαΐου 2020, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Σπυρίδων Μάμαλης, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη 2η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο επεξεργασίας και εξέτασης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό Νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση και λύνει χρόνια προβλήματα, ενώ με μικρές διορθώσεις σε κάποια άρθρα του θα μπορέσει να αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του αγροτικού τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μάμαλης τόνισε ότι το σύστημα ΔΙΓΕΛΠ (Δίκτυο Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης) αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί στον σχεδιασμό αγροτικής πολιτικής. Το Επιμελητήριο εξάλλου έχει ήδη προτείνει να χρησιμοποιηθεί και για τη φορολογική πολιτική των αγροτών. Επομένως, η οποιαδήποτε συμβολή στην ανάπτυξη του συστήματος αυτού είναι ένα θετικό βήμα.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τόνισε ότι το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο, στο οποίο αναφέρεται το άρθρο 9, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα βοηθήσει την ελληνική μελισσοκομία, την πάταξη της νοθείας και τις ελληνοποιήσεις. Για αυτούς τους λόγους όχι μόνο θα πρέπει να γίνει, αλλά θα πρέπει αναπτυχθεί και να λειτουργήσει στην πράξη. Επίσης, το Νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη λειτουργία των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) οι οποίες είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσουν. Ακόμη ένα θετικό στοιχείο του Νομοσχεδίου είναι η αναλογικότητα των κυρώσεων σχετικά με τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα ενώ ο κ. Μάμαλης τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης του υπεύθυνου επιστήμονα σε όλα τα καταστήματα πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και σε όλες τις δομές. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αύξηση της παραγωγικότητας των εκμεταλλεύσεων (άρθρο 14).

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισήμανε όμως και κάποια σημεία στο εν λόγω Νομοσχέδιο που θα πρέπει να διορθωθούν, όπως στο άρθρο 2 «Έγγειες Βελτιώσεις» το σημείο που αναφέρεται στην πενταμελή επιτροπή για την παρακολούθηση και εφαρμογή της διαδικασίας μεταβίβασης που συνίσταται στην οικία Περιφέρεια και στην οποία ορίζονται κατά προτίμηση υπάλληλοι των κλάδων «ΠΕ ή ΤΕ Γεωπονικού» θα πρέπει να διορθωθεί σε «ΠΕ Γεωπονικού, ή ΤΕ Γεωπονικού ελλείψει ΠΕ», ενώ από το σημείο «ΠΕ ή ΤΕ Γεωλόγων» το ΤΕ Γεωλόγων πρέπει να απαλειφθεί διότι δεν υπάρχει αυτή η κατηγορία συναδέλφων. Επιπλέον, συμφώνησε με την αλλαγή της σήμανσης που αναφέρει το Νομοσχέδιο, τονίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης των αποβλήτων, ενώ ζήτησε την πρόσθεση της Διεύθυνσης των Αποκεντρωμένων Δομών στην Τεχνική Γνωμοδοτική Επιτροπή Λιπασμάτων (άρθρο 3).

Ο κ. Μάμαλης συμφώνησε με την ένταξη της παραγωγής αυγών στο σύστημα ελέγχων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τονίζοντας τη σημασία των ελέγχων για την υγιή λειτουργία της αγοράς, ενώ πρότεινε μία μικρή διόρθωση που μπορεί να γίνει στο άρθρο 15 για τις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος, έτσι ώστε να υπάρξει πρόβλεψη ο ένας από τους 2 κτηνιάτρους να μπορεί να προέρχεται από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για να είναι πιο ευέλικτο το σύστημα. Στο άρθρο 17 που αφορά τις ρυθμίσεις για τον ΕΛΓΑ συμφώνησε να προστεθεί ένας ακόμη νομικός για τις υποθέσεις του οργανισμού, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει νομική υποστήριξη και στο έργο των υπαλλήλων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο άρθρο 23 για τον ορισμό των κεντρικών αρμόδιων αρχών και ενιαίου φορέα για τα ΠΟΕΣΕ, για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 επισήμανε ότι θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, με τον νόμο που θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μπορεί, όπως ο ΕΦΕΤ, να ορίζεται ως κεντρική αρμόδια αρχή, καθώς αυτή τη στιγμή είναι αρμόδια αρχή για ελέγχους. Επίσης, ζήτησε να μετέχει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στον σχεδιασμό των ΠΟΕΣΕ.

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είχε θετική τοποθέτηση για την εμπλοκή και άλλων επιστημονικών φορέων στην καταγραφή της βιοποικιλότητας και στις εισαγωγές πολλαπλασιαστικού υλικού, ενώ τοποθετήθηκε θετικά και στις σημαντικές διατάξεις που  αφορούν την προστασία των καταναλωτών, καθώς ορίζεται το αδίκημα της νοθείας σε Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα, προστατεύοντας έτσι το εισόδημα των παραγωγών και το brand name των προϊόντων.   

Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε για ακόμη μία φορά ότι το εν λόγω Νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε όλα του τα άρθρα και με τις μικρές διορθώσεις σε κάποια σημεία του θα μπορέσει να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη.


                                                                                                                                                                                                            Από το

                                                                                                 ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εκδηλώσεις
Previous Απρίλιος 2024 Next
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
4 2024
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-XXI INTERNATIONAL SOCIETY FOR ANIMAL CLINICAL PATHOLOGY (ISACP) CONGRESS

Ηράκλειο Κρήτης ( Galaxy Hotel Iraklio) 14 - 18 Μαΐου 2024  


-5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αθήνα (Συνεδριακό Κέντρο Γ.Π.Α.) 21 - 23 Μαΐου 2024 Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Π.Α., Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών 


-5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ, ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «HYDROMEDIT 2024»

Μυτιλήνη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) 30 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2024 Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Αιγαίου, Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων 



Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel