Αναζήτηση:
Σημαντικά Νέα->Διάφορα Θέματα->ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής
για το Σχέδιο Νόμου «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και άλλες διατάξεις» με τηλεδιάσκεψη,
ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.


  Την Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Σπυρίδων Μάμαλης, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο επεξεργασίας και εξέτασης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και άλλες διατάξεις».

  Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι πρόκειται για ένα Νομοσχέδιο που κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς προσπαθεί να θεραπεύσει προβλήματα που χρονίζουν, παράλληλα όμως ενστερνίσθηκε τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ για τα τέσσερα πρώτα άρθρα και ρώτησε για ποιο λόγο οι αδειοδοτήσεις γεωτεχνικού ενδιαφέροντος που αφορούν το ΥΠΑΑΤ και τις υπηρεσίες του, αναφέρονται πλέον σε άλλο νόμο που είναι του Υπουργείου Ανάπτυξης. 

  Επίσης απαντώντας σε εκπρόσωπο ζωοφιλικού σωματείου που ζήτησε να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες για τα αδέσποτα στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Μάμαλης τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει σε καμιά περίπτωση καθώς οι αρμόδιοι επιστήμονες κτηνίατροι είναι στο ΥΠΑΑΤ το οποίο και θα συνεχίσει να έχει την αρμοδιότητα. Επίσης αντιτάχθηκε και στην απόσυρση του άρθρου 8 για τα καταφύγια αδέσποτων ζώων τονίζοντας την ανάγκη για συνολική διευθέτηση της διαχείρισης των αδέσποτων καθώς αποτελούν σήμερα ένα πρόβλημα με τεράστιες συνέπειες στην καθημερινότητα της κοινωνίας.  Τέλος απαντώντας σε εκπρόσωπο κτηνοτρόφων ο οποίος κατηγόρησε τους δημοσίους υπαλλήλους τόνισε ότι οι υπάλληλοι γεωτεχνικοί είναι δίπλα στον αγρότη και κτηνοτρόφο και για τις όποιες καθυστερήσεις φταίει η κακή νομοθέτηση και όχι η εφαρμογή. Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τόνισε ότι για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δεν φέρουν ευθύνη οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα του νόμου το οποίο είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν εκφράζοντας την άποψη για θετική  αλλαγή της διαδικασίας αδειοδότησης που εισάγεται στο νομοσχέδιο. 

  Επί των άρθρων, ο κ. Μάμαλης τόνισε ότι στο άρθρο 1 θα πρέπει να προστεθεί στα δικαιολογητικά προς κατάθεση για την ίδρυση  μιας μονάδας υδατοκαλλιέργειας ο επιστημονικός υπεύθυνος (ιχθυολόγος).  Επίσης στην ίδρυση κλινικών και ενδιαιτημάτων στο άρθρο 2 θα πρέπει να ορίζεται κτηνίατρος επιστημονικός υπεύθυνος με τις ίδιες προϋποθέσεις που περιγράφονται στην ίδρυση  κτηνιατρείου. Συμφώνησε επίσης με τις ρυθμίσεις για τα κτηνιατρικά φάρμακα (άρθρο 14) και με τις παρατηρήσεις του ΠΚΣ και τόνισε ότι θα πρέπει να ακούγεται η φωνή των επιστημόνων. Συμφώνησε για το καθεστώς έγκρισης των 50 ημερών που τέθηκε στο άρθρο 3 αλλά εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την  ταχεία διεκπεραίωση των αδειοδοτήσεων. Τέλος τόνισε τον προβληματισμό του για το καθεστώς μεταφοράς εισαγομένων ζώων στην Ελλάδα μέσω ιστοσελίδων.

  Στο άρθρο 4 επεσήμανε την ανάγκη προσδιορισμού της υπογραφής της ζωοτεχνικής μελέτης από γεωτεχνικό, γεωπόνο ή κτηνίατρο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενώ συμφώνησε απόλυτα με το άρθρο 5 στο οποίο ορίζονται σαφέστερα τα θέματα στο αδίκημα της ζωοκλοπής με στοιχεία που δεν υπήρχαν έως σήμερα.

  Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο άρθρο 6 και στις ρυθμίσεις του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, τονίζοντας πως πρέπει επιτέλους να ψηφισθεί νόμος για την λειτουργία του ΕΛΓΟ. Συμφώνησε με την καταβολή επιδόματος στο Γενικό Διευθυντή Έρευνας με στόχο την προκήρυξη μετά από πολλά χρόνια της θέσης,  στην κατάθεση «πόθεν έσχες» από τους ελεγκτές του ΕΛΓΟ αλλά και όλων των άλλων Οργανισμών που εμπλέκονται με ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να μην υπάρχει καμιά σκιά στο έργο τους. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αδυναμία της διοίκησης του ΕΛΓΟ, διαχρονικά για τη διευθέτηση με τους εργαζόμενους όσον αφορά την επιστροφή των αχρεωστήτων καταβληθέντων ποσών.

  Στο άρθρο 7 και την αξιοποίηση του αγροτικού κεφαλαίου τόνισε ότι όντως υπάρχουν οικήματα που μπορούν να αλλάξουν χρήση και θα πρέπει η ημερομηνία έναρξης να αλλάξει, ενώ ζήτησε εκ νέου την αλλαγή της διάταξης νόμου για τη γη υψηλής παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα να αλλάξει ο ορισμός του ποσοστού 1% για χρήση ΑΠΕ όχι  επί του συνόλου των καλλιεργούμενων γαιών της κάθε Περιφερειακής Ενότητας αλλά μόνο για τη γη υψηλής παραγωγικότητας. Ο κ. Μάμαλης αναφερόμενος στο άρθρο 9 συμφώνησε στον καθορισμό του ορίου καταβολής των αποζημιώσεων έτσι ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ και για το άρθρο 10 στο οποίο γίνεται λόγος για την αυτοδίκαιη απόλυση των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ με την συμπλήρωση 67 ετών, πρότεινε η διάταξη αυτή να ισχύσει για όλα τα ΝΠΙΔ του εν λόγω Υπουργείου.

  Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισήμανε ότι για την εισφορά γάλακτος υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ τόνισε πως ενώ είναι κρατικός φορέας δρα ανταγωνιστικά προς την ιδιωτική οικονομία στην οποία ασκεί ελεγκτικό ρόλο και για αυτό πρέπει να επανελεγχθεί το πλαίσιο λειτουργίας του έτσι ώστε οι συνάδελφοι του ΕΛΓΟ να ασκούν τον ελεγκτικό και εποπτικό τους ρόλο χωρίς να υποχρεώνονται να ανταγωνίζονται τους συναδέλφους των ιδιωτικών εργαστηρίων γάλακτος. Ζήτησε την απογραφή και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει προσοχή στις μεταβιβάσεις γαιών για στρατηγικές επενδύσεις.

  Συμφώνησε απόλυτα με την αναγραφή προέλευσης του γάλακτος καθώς αυτό θα βοηθήσει τους Έλληνες κτηνοτρόφους αλλά και θα διασφαλίσει τους καταναλωτές από παραπλάνηση. Επίσης τόνισε την ανάγκη επαναφοράς, της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος σε μικρότερο χρονικό διάστημα και την καθιέρωση του γάλακτος ημέρας.   Τέλος   εξέφρασε την συμφωνία του για τα υπόλοιπα άρθρα του σχεδίου νόμου ενώ πρότεινε την τροποποίηση του άρθρου 13 του Ν.604/77 και συγκεκριμένα την σύσταση 3μελούς επιτροπής που να απαρτίζεται από έναν κτηνίατρο του Κτηνιατρικού Τμήματος της ΔΑΟΚ, έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και έναν κτηνίατρο εκπρόσωπο του οικείου παραρτήματος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που να αποφαίνονται εντός 15 ημερών επί των ενστάσεων των ενδιαφερομένων στους οποίους έχει επιβληθεί διοικητική παράβαση.

  Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου έκλεισε την τοποθέτηση του τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι πρέπει να επανελεγχθεί η απόσυρση του άρθρου 8 και να μελετηθεί συνολικά το θέμα των αδέσποτων ζώων και η σωστή διαχείρισή τους, προστατεύοντας τους πολίτες και την καθημερινότητά τους.

       Από το
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ


Εκδηλώσεις
Previous Απρίλιος 2024 Next
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
4 2024
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-XXI INTERNATIONAL SOCIETY FOR ANIMAL CLINICAL PATHOLOGY (ISACP) CONGRESS

Ηράκλειο Κρήτης ( Galaxy Hotel Iraklio) 14 - 18 Μαΐου 2024  


-5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αθήνα (Συνεδριακό Κέντρο Γ.Π.Α.) 21 - 23 Μαΐου 2024 Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Π.Α., Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών 


-5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ, ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «HYDROMEDIT 2024»

Μυτιλήνη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) 30 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2024 Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Αιγαίου, Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων 



Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel