ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Αίτημα για τη Συμμετοχή εκπροσώπου ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στις υπό σύσταση Επιστημονικές Επιτροπές Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κινδύνων και Κρίσεων των Περιφερειών της χώρας υπέβαλε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο στον Υπουργό Εσωτερικών. Με βάση την επιστημονική τους εξειδίκευση και γνώση, το σύνολο των γεωτεχνικών μελών του Επιμελητηρίου εμπλέκεται και συνεισφέρει στην διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, κατολισθήσεις κ.ά.), καθώς και των σχεδιαζόμενων και εφαρμοζόμενων σχετικών πολιτικών και μέτρων. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή εκπροσώπου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στις εν λόγω Επιστημονικές Επιτροπές είναι όχι μόνο ουσιώδης, αλλά επιβεβλημένη. Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
στις διατάξεις του άρθρου 19 του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», προβλέπεται η σύσταση, σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, Επιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κινδύνων και Κρίσεων, η οποία είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για την εισήγηση πολιτικών διαχείρισης και αντιμετώπισης κινδύνων και κρίσεων σε περιφερειακό επίπεδο, την επιστημονική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα των προτεινόμενων πολιτικών, την υποβολή προτάσεων σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων κ.λπ.. Με ιδιαίτερο ωστόσο προβληματισμό διαπιστώσαμε ότι, ενώ στη σύνθεση της εν λόγω Επιτροπής προβλέπεται η συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, επιστημόνων εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης και εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, απουσιάζει εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου μας.
Επισημαίνεται ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ν.Π.Δ.Δ.) αποτελεί θεσμοθετημένο σύμβουλο της Πολιτείας επί ζητημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την γεωργική, δασική, κτηνοτροφική, αλιευτική πολιτική του κράτους, τους φυσικούς πόρους και ειδικότερα τους εδαφικούς δασικούς, αλιευτικούς, ορυκτούς και υδάτινους πόρους της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάστασή του κ.λπ., αλλά και φορέα έκφρασης και δράσης των πλέον από 45.000 γεωτεχνικών επιστημόνων της χώρας (Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Κτηνίατροι, Γεωλόγοι, Ιχθυολόγοι). Υπογραμμίζουμε επιπλέον ότι, με βάση την επιστημονική τους εξειδίκευση και γνώση, το σύνολο των γεωτεχνικών μελών του Επιμελητηρίου εμπλέκεται και συνεισφέρει στην διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, κατολισθήσεις κ.ά.), καθώς και των σχεδιαζόμενων και εφαρμοζόμενων σχετικών πολιτικών και μέτρων. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή εκπροσώπου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στις εν λόγω Επιστημονικές Επιτροπές είναι πιστεύουμε όχι μόνο ουσιώδης, αλλά επιβεβλημένη.
Θεωρώντας ότι η ως άνω παράβλεψη έγινε εκ παραδρομής, παρακαλούμε για τη τροποποίηση - συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 19 του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στη σύνθεση των υπό σύσταση Επιστημονικών Επιτροπών Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κινδύνων και Κρίσεων των Περιφερειών της χώρας και εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Ευελπιστώντας στην άμεση και θετική σας ανταπόκριση επί του αιτήματός μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική πληροφορία, διευκρίνιση και συνεργασία.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Μενέλαος Δ. Γαρδικιώτης