Αναζήτηση:
Skip Navigation Links
Ειδήσεις-Νέα->Αγροτική Οικονομία και Πολιτική->ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2020


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής
για το Σχέδιο Νόμου «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις»
ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.


Τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Σπυρίδων Μάμαλης, παραβρέθηκε στη 2η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο επεξεργασίας και εξέτασης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».

Αρχικά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στην τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι ο νέος Νόμος αποτελεί θετική εξέλιξη του Ν. 4384/2016, δίνοντας μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στους Συνεταιρισμούς. Στα θετικά στοιχεία του Σχεδίου Νόμου, με τα οποία συμφωνεί το Επιμελητήριο, είναι η μείωση του ελάχιστου αριθμού ατόμων που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός Συνεταιρισμού, όπως και το θέμα της κρατικής εποπτείας που αναφέρεται στο άρθρο 21, δεδομένου ότι η μέχρι τώρα εμπειρία έχει αποδείξει πως υπήρχε ένα γραφειοκρατικό σύστημα το οποίο ποτέ δεν εφαρμόστηκε και επομένως η απελευθέρωση αποτελεί ένα θετικό βήμα. Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Μάμαλης, ένα ακόμη σημαντικό σημείο του Νομοσχεδίου είναι η δημιουργία της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. πιστεύει πως είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη ενός τριτοβάθμιου οργάνου το οποίο θα λειτουργεί ως κορυφαίος εκπρόσωπος του συνεταιριστικού κινήματος και θεσμικός συνομιλητής με τους άλλους κοινωνικούς φορείς.

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην ομιλία του επεσήμανε και τα αρνητικά στοιχεία του Νόμου, με τα οποία το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. διαφωνεί. Βασικό θέμα διαφωνίας είναι η δυνατότητα που δίνεται από το Σχέδιο Νόμου να καταστεί μέλος του Συνεταιρισμού ένα νομικό πρόσωπο, έτσι δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος να εισέλθουν στους Συνεταιρισμούς fund και μεγάλες εταιρείες με αντίθετα προς τους Συνεταιρισμούς συμφέροντα. Ο ίδιος ακριβώς κίνδυνος ελλοχεύει και στην περίπτωση των μελών – επενδυτών, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου και άρα θα μπορούν να επηρεάσουν τους στόχους και την πολιτική του κάθε Συνεταιρισμού. Αυτό είναι κάτι με το οποίο διαφωνεί κάθετα το Επιμελητήριο καθώς υπάρχει: α) ο κίνδυνος επιβολής συγκεκριμένων πρακτικών και πολιτικών είτε για τις προμήθειες, είτε για τις αγορές του Συνεταιρισμού, β) ο κίνδυνος ξαφνικής απόσυρσης ενός επενδυτή με ότι αυτό συνεπάγεται για τα υπάρχοντα κεφάλαια και την έκρυθμη λειτουργία του Συνεταιρισμού και γ) ο κίνδυνος ελέγχου της Γενικής Συνέλευσης και άρα ο έλεγχος του Συνεταιρισμού και των πάγιων στοιχείων του, κάτι που μπορεί να γίνει πιο εύκολα στους ανενεργούς σήμερα Συνεταιρισμούς. Η ίδια ένσταση υπάρχει και στο θέμα των Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων. Επιπλέον, ο κ. Μάμαλης τόνισε ότι θα πρέπει να απαλειφθεί από το Σχέδιο Νόμου η πρόβλεψη για την υποχρεωτικότητα της αγοράς εφοδίων των μελών από τους Συνεταιρισμούς, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών του Συνεταιρισμού, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας πόλου διαφθοράς. Σημειώνεται επιπρόσθετα ότι, όπου έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα αυτή η πρακτική, οδήγησε στο κλείσιμο σχετικών ιδιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε ένα ακόμη σημείο το οποίο θα πρέπει να ξαναδεί το Υπουργείο και αφορά τα κίνητρα και τις φορολογικές απαλλαγές, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος στρέβλωσης του ελεύθερου ανταγωνισμού. Επιπλέον, το Επιμελητήριο διαφωνεί με κάποιους όρους και πιστεύει πως πρέπει να απαλειφθούν από το Σχέδιο Νόμου, όπως οι όροι εργασίας και παροχής υπηρεσιών (4γ) στο άρθρο 32 για την τριτοβάθμια οργάνωση των αγροτών, γιατί παραπέμπουν σε υπηρεσίες που ένας τριτοβάθμιος θεσμικός φορέας δεν δικαιούται να ασκεί εκ της θέσεώς του, καθώς είναι ανταγωνιστικές τόσο προς τα μέλη του όσο και προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών προς τους αγρότες.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έθεσε ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί με απόλυτη προτεραιότητα και είναι αυτό της αποπληρωμής των εργαζομένων στους υπό εκκαθάριση συνεταιρισμούς.

Αναλυτικότερα, μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του Προέδρου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην Επιτροπή της Βουλής ΕΔΩ.


Από το
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εκδηλώσεις
Previous Μάιος 2020 Next
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
 
5 2020
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-«ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΖΩΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ ΠΗΓΑΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ»

Θεσσαλονίκη (ΚΕΔΕΑ Α.Π.Θ.) 2 Ιουλίου 2020 Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας, Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων, Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ΕΑΓΜΕ, Α.Π.Θ. 


-IOBC-WPRS: MEETING ON CITRUS PESTS, DISEASES AND WEEDS

Ναύπλιο (Βουλευτικό) 14 - 16 Σεπτεμβρίου 2020 ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο & άλλοι φορείς 


-3rd EUROPEAN REGIONAL CONFERENCE OF IAEG- EUROENGEO 2020

Αθήνα (Αίγλη Ζαππείου) 20 - 24 Σεπτεμβρίου 2020 Ελληνική Επιτροπή Τεχνικής Γεωλογίας Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel