Αναζήτηση:
. > Ειδήσεις - Νέα > Θέσεις Προτάσεις-Δελτία Τύπου > Αγροτική Οικονομία και Πολιτική
Αγροτική Οικονομία και Πολιτική
17/04/2024ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024) -  (pdf-246KB)
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία του μηνός Φεβρουαρίου 2024 για τιου δείκτες τιμών εισροών-εκροών στη Γεωργία - Κτηνοτροφία.
15/04/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ -  (pdf-444KB)
Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, συγκροτείται Ομάδα Εργασίας, υπό τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, με αντικείμενο τον τομέα του βάμβακος.
12/04/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ 38003 ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΓΛΥΚΟ - ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ -  (pdf-0,54MB)
Το Υπ.Α.Α.Τ. προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την τυπική απόδοση του καλαμποκιού στην επερχόμενη πρόσκληση νέων γεωργών.
10/04/2024Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.: ΕΝΕΡΓΕΣ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ - ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ -  (pdf-449KB)
Με στόχο την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων πριν από το Πάσχα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στην έγκαιρη καταχώρηση των εγγραφών στο σύστημα, διαδικασία που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του πλάνου της Διοίκησης του Οργανισμού.
08/04/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ 1ης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 70-1.3.2 «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» - ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ -  (pdf-0,80MB)
Η σχετική πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραμματίζεται να εκδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 και ουσιαστικά εγκαινιάζει την ενεργοποίηση των δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα του Πυλώνα ΙΙ της νέας ΚΑΠ 2023-2027. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα είναι της τάξης των 60 εκατ. €.
04/04/2024«ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 1ης ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ 2η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ 5.1» -  (pdf-0,81MB)
Με την με την αριθ. 28/28.03.2024 Απόφασή του ο ΕΛΓΑ, αποφάσισε τη χορήγηση συνολικά δωδεκάμηνης παράτασης αναφορικά με την υποβολή της πρώτης αίτησης πληρωμής, στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης της Δράσης 5.1.1, ήτοι μέχρι την 12η.10.2024. Είχε προηγηθεί επιστολή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επί του ιδίου θέματος με το οποίο ζητούσε τη χορήγηση παράτασης για την υλοποίηση της 1ης πληρωμής του Υπομέτρου 5.1, θεωρώντας την πλήρως επιβεβλημένη για την αποτελεσματική υλοποίηση του Υπομέτρου.
03/04/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024, ΣΤΑ ΑΓΛΙΚΑ) -  (pdf-1,42MB)
Το Δελτίο Τιμών παρέχει μια μηνιαία περίληψη των τιμών για τα πιο αντιπροσωπευτικά αγροτικά προϊόντα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
02/04/2024ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΤΟΣ Ή ΠΛΗΣΙΟΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ – ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΤΟΥ -  (pdf-0,80MB)
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, επεσήμανε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων Εντός ή Πλησίον Δασικών Εκτάσεων και επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα αλλά και τη δυνατότητα υλοποίησής του. Το Επιμελητήριο τονίζει, ανάμεσα στα άλλα, ότι το προβλεπόμενο σήμερα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εφαρμογής του Κανονισμού θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα τόσο στους ενδιαφερόμενους πολίτες, όσο και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, και για το λόγους αυτούς είναι επιβεβλημένη τόσο η άμεση παράταση των σχετικών προθεσμιών όσο και μια γενικότερη επανεξέταση των προβλέψεων του Κανονισμού Πυροπροστασίας, στην κατεύθυνση της μείωσης των επιβαρύνσεων που αυτός θα επιφέρει στους επηρεαζόμενους πολίτες και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
01/04/2024«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ ΝΑ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΜΠΟ ΞΗΡΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ»-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΣΤΗ NAFTEMPORIKI TV -  (pdf-0,70MB)
«Όπου υπάρχει νερό υπάρχει και πλούτος. Δεν είναι λύση να αφήσουμε τον Θεσσαλικό κάμπο να ερημοποιηθεί, ούτε είναι λύση να τον κάνουμε κάμπο ξηρικών καλλιεργειών» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής 29 Μαρτίου ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Μενέλαος Γαρδικιώτης. Μιλώντας στην εκπομπή στην εκπομπή «In Business» του Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, ο κύριος Γαρδικιώτης αναφέρθηκε στην κατάσταση του Θεσσαλικού κάμπου και κλήθηκε να σχολιάσει το πρόσφατο πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων.
28/03/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΡΟΟΔΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΑΚΡΟΠΝΟΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΕ -  (pdf-65KB)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση στην οποία περιγράφεται η ικανοποιητική πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου αγροτικού οράματος της ΕΕ, στην οποία επισημαίνονται τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί από το 2021 και παρουσιάζονται ιδέες για μελλοντικές εργασίες.
19/03/2024ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. κ. ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ -  (pdf-0,57MB)
«Δεν είναι τόσο απλό να εγκαταλείψουμε ή όχι το βαμβάκι από τον Θεσσαλικό κάμπο ή από κάπου αλλού» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2024 στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Μενέλαος Γαρδικιώτης. Μιλώντας στην εκπομπή του Πέτρου Κιρκιλή, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ αναφέρθηκε στις προτάσεις των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για τη Θεσσαλία και εξήγησε ότι «η ιστορία για το βαμβάκι είναι πολυδιάστατη. Μέσα από τη μελέτη που κάνουν οι Ολλανδοί προσεγγίζουν μόνο αν είναι υδροβόρα ή όχι η καλλιέργεια».
19/03/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ -  (pdf-76KB)
Οι προτάσεις αυτές, που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ, αποσκοπούν στη μείωση του φόρτου που σχετίζεται με τους ελέγχους για τους γεωργούς της ΕΕ και τους παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία για τη συμμόρφωση με ορισμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Οι εθνικές διοικήσεις θα επωφεληθούν επίσης από μεγαλύτερη ευελιξία για την εφαρμογή ορισμένων προτύπων.
19/03/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΕΣΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ -  (pdf-85KB)
Ανταποκρινόμενη στη δέσμευσή της να μειώσει τον διοικητικό φόρτο για τους γεωργούς της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την επανεξέταση ορισμένων διατάξεων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ. Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στη μείωση του φόρτου που σχετίζεται με τους ελέγχους για τους γεωργούς της ΕΕ και στην παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας για τη συμμόρφωση με ορισμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Οι εθνικές διοικήσεις θα επωφεληθούν επίσης από μεγαλύτερη ευελιξία για την εφαρμογή ορισμένων προτύπων.
15/03/2024ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024) -  (pdf-246KB)
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών στη Γεωργία - Κτηνοτροφία για τον μήνα Ιανουάριο 2024.
14/03/2024ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ 5.1
Μετά από επισημάνσεις πολλών γεωτεχνικών, σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζει η υποβολή αιτήσεων πρώτης πληρωμής για τη 2η πρόσκληση του Υπομέτρου 5.1 «Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των συνεπειών πιθανών φυσικών καταστροφών, δυσμενών κλιματικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων» του Π.Α.Α. 2014-2022, το Επιμελητήριο προχώρησε σε σχετική παρέμβαση προς τον ΕΛΓΑ, ζητώντας τη δίμηνη, τουλάχιστον, παράταση της σχετικής προθεσμίας.
14/03/2024ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Η ΚΥΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ HVA ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ -  (pdf-0,54MB)
Αναρτήθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, προς δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο της κύριας έκθεσης της Ολλανδικής εταιρίας HVA με αντικείμενο τη βελτίωση της διαχείρισης υδάτων, αγροτικών καλλιεργειών και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το σχέδιο της κύριας έκθεσης θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 29/3.
13/03/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΠ -  (pdf-488KB)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους αγρότες να λάβουν μέρος σε διαδικτυακή έρευνα σχετικά με την απλούστευση των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωση της δημοσιεύει μια διαδικτυακή έρευνα μέσω ερωτηματολόγιου για να συγκεντρώσει τις απόψεις των αγροτών απευθείας από τους ίδιους, σχετικά με τις προτάσεις της για τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου που επωμίζονται.
12/03/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ -  (pdf-0,56MB)
Το νομικό πλαίσιο για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε ό,τι αφορά στο «αγροτικό πετρέλαιο» (diesel κίνησης) έθεσαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.
11/03/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ Π.Α.Α. 2014-2022 (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ) -  (pdf-466KB)
Επισυνάπτονται δύο εργαλεία υπολογισμού (αρχεία excel) για τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται αναφορικά με τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία (ΧΕ) του ΠΑΑ 2014–2022, με σκοπό την διευκόλυνση όλων των εμπλεκομένων φορέων (μελετητές, Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί – ΕΧΟ, Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης – ΕΦΔ). Οι έλεγχοι αυτοί περιλαμβάνουν και την ενδεχόμενη μείωση επιχορήγησης σε περίπτωση χρήσης επιχορήγησης και ΧΕ.
11/03/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ -  (pdf-52KB)
Όπως ανακοινώθηκε στις προτάσεις της για τη μείωση της επιβάρυνσης των αγροτών, η Επιτροπή δρομολόγησε διαδικτυακή έρευνα για να συγκεντρώσει άμεσα τις απόψεις των γεωργών της ΕΕ. Η έρευνα είναι ανοικτή από τις 7 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου και θα θέσει σύντομες ερωτήσεις, διαθέσιμες σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, όπως: Πόσος χρόνος δαπανάται κάθε χρόνο για διοικητικά καθήκοντα που συνδέονται με την εφαρμογή των ενισχύσεων και τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων; Χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για την παροχή φωτογραφιών με γεωσήμανση; Πώς αξιολογούν την πολυπλοκότητα των διαφόρων διαδικασιών και κανόνων που εφαρμόζονται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις; Χρησιμοποίησαν εξωτερική βοήθεια για την προετοιμασία της αίτησης ενίσχυσης στο πλαίσιο της ΚΓΠ το 2023; Οι απαντήσεις των γεωργών θα παράσχουν πολύτιμη ανατροφοδότηση για την κατανόηση των κύριων πηγών ανησυχίας τους.
07/03/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ 4.1.5 - ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΡΑΞΗ -  (pdf-0,66MB)
Το Υπ.Α.Α.Τ. εξέδωσε εγκύλιο που αφορά στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.5, μέσω της δυνατότητας κατάρτισης πρόσθετης πράξης δανειακής σύμβασης μεταξύ δικαιούχου και χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
06/03/2024ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Ε.Ο.Κ.Ε. C/2024/1572: ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΙΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΕ -  (pdf-1,06MB)
Παρατίθεται η με αριθμό C/2024/1572 Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, καθώς και οι ορεινές και οι αραιοκατοικημένες περιοχές της ΕΕ».
06/03/2024ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Ε.Ο.Κ.Ε. C/2024/1570: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ -  (pdf-1,04MB)
Παρατίθεται η με αριθμό C/2024/1570 Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ο ρόλος των νέων στην αγροτική ανάπτυξη».
05/03/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ 5.2, ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΒΛΩΝ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΕΒΡΟ ΚΑΙ Β. ΦΘΙΩΤΙΔΑ -  (pdf-0,58MB)
Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για το Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων σε Θεσσαλία, Έβρο, Β. Φθιώτιδα. Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.
04/03/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΕΠΑΝΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΙΚΡΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ -  (pdf-384KB)
Από την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, επανενεργοποιήθηκε το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ). Η πλατφόρμα KYC στον ιστότοπο της ΕΑΤ είναι διαθέσιμη πλέον και για αιτήσεις στο ΤαΜιΔΑΕ.
01/03/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΠΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΡΝΙΘΩΝ ΚΡΕΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ -  (pdf-0,55MB)
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις περιπτώσεις εκτροφής ορνίθων κρεοπαραγωγής στο ΟΣΔΕ πρέπει να δηλώνεται το πόσα κοτόπουλα παράγονται ανά έτος. Τη στιγμή της υποβολής της ΕΑΕ ο πτηνοτρόφος δηλώνει το άθροισμα των κοτόπουλων που έχει παράξει μέχρι τότε συν εκείνο που θα παράξει μέχρι το τέλος της περιόδου που αφορά το ΟΣΔΕ για το συγκεκριμένο έτος.
01/03/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024, ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ) -  (pdf-0,94MB)
Το Δελτίο Τιμών παρέχει μια μηνιαία περίληψη των τιμών για τα πιο αντιπροσωπευτικά αγροτικά προϊόντα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
29/02/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: 33ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ & ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΠ 2023-2027 (ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, 29/2-1/3/2024 & ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, 1/3/2024) -  (pdf-476KB)
Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 & την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 και ώρα έναρξης στις 09:30, στο Λουτράκι Αλμωπίας στην Πέλλα, θα πραγματοποιηθεί το «33ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER». Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 θα πραγματοποιηθεί στα Γιαννιτσά Πέλλας εσπερίδα με θέμα: «Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ)» και ώρα έναρξης στις 19:00.
27/02/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΥΨΟΥΣ 70 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΕΤΟΥΣ 2023 -  (pdf-454KB)
Τη Δευτέρα 26η Φεβρουαρίου 2024 θα καταβληθούν 70 εκ. € από τον ΕΛ.Γ.Α. στους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες κατά το έτος 2023. Πρόκειται για το 1ο κύμα πληρωμής αποζημιώσεων, μάλιστα σε μία πληρωμή και στο 100% της αξίας των πορισμάτων, με στόχο την κατά το δυνατόν ταχύτερα εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΛ.Γ.Α., στους δικαιούχους παραγωγούς.
23/02/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗΣ. ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ 127.232 ΓΕΩΡΓΟΥΣ -  (pdf-468KB)
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από το συνδυασμό γεωπολιτικών φαινομένων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ακραίων καιρικών φαινομένων της τελευταίας περιόδου, που έπληξαν τη χώρα μας και άλλα γεγονότα που επηρεάζουν την παραγωγή και τα έσοδα των γεωργών, όπως το υψηλό κόστος εισροών και η χαμηλή αξία παραγωγής, το ΥπΑΑΤ στήριξε και αξιοποιεί τη δυνατότητα που δίνει ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2024/587 σχετικά με παρέκκλιση όσον αφορά στην εφαρμογή του Προτύπου για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ) 8 «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία».
Εκδηλώσεις
Previous Απρίλιος 2024 Next
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
4 2024
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-XXI INTERNATIONAL SOCIETY FOR ANIMAL CLINICAL PATHOLOGY (ISACP) CONGRESS

Ηράκλειο Κρήτης ( Galaxy Hotel Iraklio) 14 - 18 Μαΐου 2024  


-5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αθήνα (Συνεδριακό Κέντρο Γ.Π.Α.) 21 - 23 Μαΐου 2024 Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Π.Α., Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών 


-5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ, ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «HYDROMEDIT 2024»

Μυτιλήνη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) 30 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2024 Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Αιγαίου, Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel