Αναζήτηση:
. > Ειδήσεις - Νέα > Θέσεις Προτάσεις-Δελτία Τύπου > Γεωργία Καλλιέργιες-Φυτική Παραγωγή
Γεωργία Καλλιέργιες-Φυτική Παραγωγή
06/06/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΟΥ AEDES AEGYPTI ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΝΟΣΗΜΑΤΑ -  (pdf-1,94MB)
Σύμφωνα με εκτίμηση κινδύνου της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση τροπικών νοσημάτων, η χώρα μας πρέπει να προβεί σε λήψη μέτρων για την αποφυγή εισαγωγής και εγκατάστασης του είδους κουνουπιού Aedes aegypti, δεδομένου ότι η τυχόν παρουσία του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού σε συνδυασμό με τον ήδη εγκατεστημένο πληθυσμό του Ades albopictus, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τοπικής μετάδοσης Δάγκειου πυρετού και ιού Chikungunya, μετά την εισαγωγή των ιών αυτών.
04/06/2024ΠΑ.Κ.Ο.Ε.: ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ -  (pdf-312KB)
Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη για την συστηματικά ανεξέλεγκτη χρήση μη εγκεκριμένων φυτοφάρμακων. Από τους πρώτους που κινδυνεύουν από την χρήση φυτοφαρμάκων και ανεπαρκή μέτρα προστασίας είναι οι ίδιοι οι αγρότες. Έρευνες που διενεργήθηκαν από τον FAO (Food and Agricultural Organization, 2000) δείχνουν πως κατά προσέγγιση, 3 εκατομμύρια δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα ,λαμβάνουν χώρα ετησίως, ενώ 220.000 από αυτές οδηγούν σε θάνατο.
20/05/2024ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΓΡΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ -  (pdf-0,56MB)
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) - Τμήμα Γεωπονίας, Ηράκλειο, σχεδίασε αυτή την επιδημιολογική έρευνα προκειμένου να μελετηθεί η συχνότητα και η ποσότητα κατανάλωσης τροφίμων όπως τα γιγαρτόκαρπα (μήλα, αχλάδια), τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, κεράσια), τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια), η μπανάνα, η φράουλα και η πατάτα. Στόχος είναι η διερεύνηση και ποσοτική εκτίμηση της έκθεσης τού ελληνικού πληθυσμού σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων μέσω της κατανάλωσης των συγκεκριμένων αγροδιατροφικών προϊόντων.
10/05/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΡΕΣΚΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΠΑΔΙΚΩΝ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ «SDODOPTERA FRUGIPERDA» -  (pdf-1,30MB)
Με εγκύκλιό του, το Υπ.Α.Α.Τ. ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις απαιτήσεις για τη διακίνηση φρέσκων καρπών πιπεριάς και μελιτζάνας καθώς και σπαδίκων αραβοσίτου για ανθρώπινη κατανάλωση, σε εφαρμογή του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2023/1134 σχετικά με τα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής, της εγκατάστασης και της διασποράς στο έδαφος της Ένωσης του επιβλαβούς οργανισμού «Spodoptera frugiperda».
30/04/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΑΒΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΤΕΡΑΙΤΟΤΗΤΑΣ «SPODOPTERA FRUGIPERDA» -  (pdf-1,03MB)
Το Υπ.Α.Α.Τ. ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη δημοσίευση της με αριθ. 4401/110558/16-04-2024 (ΦΕΚ Β΄2466) Απόφασης του κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού προτεραιότητας Spodoptera frugiperda (Smith)».
30/04/2024Δ.Α.Ο.Α. Μ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΣΤΕΤΣΑΣ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ -  (pdf-4,63MB)
Η τριστέτσα (citrus tristeza) είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια των εσπεριδοειδών. Ο ιός της τριστέτσας προκαλεί διάφορες ασθένειες, η πλέον θεαματική και καταστρεπτική των οποίων είναι η απότομη ξήρανση της πορτοκαλιάς, του γκρέιπφρουτ και της μανδαρινιάς που είναι εμβολιασμένες σε νεραντζιά (Citrus aurantium).
28/03/2024ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ SPODOPTERA FRUGIPERDA -  (pdf-7,68MB)
Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης έχει συνταχθεί από το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας μας, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 25 το Κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 και το άρθρο 4 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2023/1134 και λόγω αρμοδιότητας ως Κεντρική Αρμόδια Αρχή της χώρας (άρθρο 3 και άρθρο 4 παρ. 1(δ) του π.δ. 37/2021 (Α’ 94)).
15/02/2024ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΕΝΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Μετά από διαμαρτυρίες πολλών γεωτεχνικών που διατηρούν καταστήματα γεωργικών φαρμάκων και εφοδίων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο προχώρησε στην αποστολή επιστολής προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για το θέμα της διαδικασίας ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων.
15/02/2024Π.Ο.Σ.Ε.Γ.: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ -  (pdf-1,31MB)
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ.), με επιστολή της προς την εταιρεία ΚΥΚΛΟΣ, παρεμβαίνει επί του θέματος της ανακύκλωσης των κενών συκευασιών γεωργικών φαρμάκων και του ρόλου των καταστημάτων γεωργικών φαρμάκων σε αυτή.
12/02/2024Δ.Α.Ο.Α. Μ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ «XYLELLA FASTIDIOSA» -  (pdf-5,60MB)
Με έγγραφό της, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το επιβλαβές βακτήριο καραντίνας Xylella Fastidiosa.
23/11/2023ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΛΙΕΙΑΣ Μ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΥΤΩΝ ABIES, LARIX, PICEA, PINUS ΚΑΙ PSEUDOTSUGA -  (pdf-0,81MB)
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ενημερώνει σχετικά με τη διακίνηση «φυτών» και «φυτών προς φύτευση» ειδών των γενών Abies, Larix, Picea, Pinus και Pseudotsuga προς διακόσμηση την περίοδο των Χριστουγέννων.
17/11/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ Ή ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ GLYPHOSATE -  (pdf-41KB)
Τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν στην ειδική πλειοψηφία που απαιτείται για την ανανέωση ή την απόρριψη της έγκρισης της ουσίας glyphosate στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε σήμερα στην επιτροπή προσφυγών. Είχε προηγηθεί ψηφοφορία στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών (SCOPAFF) στις 13 Οκτωβρίου, κατά την οποία δεν είχε και πάλι καταστεί δυνατό να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των κρατών μελών για την ανανέωση ή την απόρριψη της πρότασης.
06/11/2023ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020»: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΦΑΙΝΟΤΥΠΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ, ΜΟΡΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΗΓΕΝΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» (ΠΥΡΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΣ) (ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 16/11/2023) -  (pdf-3,43MB)
Με ιδιαίτερη τιμή σας προσκαλούμε στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 10.30 στο οινοποιείο ΖOINOS WINERY (Ζίτσα Ιωαννίνων), στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «ΦΑΙΝΟΤΥΠΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ, ΜΟΡΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΗΓΕΝΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» με ακρωνύμιο «Πύρρου Άμπελος», που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Στην ημερίδα θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου, στόχος του οποίου είναι η διάσωση και ανάδειξη της μοναδικότητας του γηγενούς ποικιλιακού πλούτου αμπέλου της Περιφέρειας Ηπείρου μέσω της ταυτοποίησης και αξιολόγησής του.
30/10/2023Δ.Α.Ο.Κ. ΚΑΒΑΛΑΣ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΑΒΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ SPODOPTERA FRUGIPERDA -  (pdf-2,56MB)
Σύμφωνα με το Α.Π.: ΕΠ1874/20-09-2023 και σχετική ενημέρωση της 20/09/2023 του ΜΦΙ, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Ανατολικής Αττικής της Χώρα μας.
10/10/2023Δ.Α.Ο.Κ. ΔΡΑΜΑΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ -  (pdf-1,00MB)
Στην έρευνα αυτή, που εκπονήθηκε τον Μάρτιο 2021, συμμετείχαν 1.846 καταναλωτές από όλες τις Περιφέρειες της Χώρας μας. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι οι μισοί (49,5%) συμμετέχοντες αμφισβητούν την ασφάλεια των ελληνικών φυτικών τροφίμων, έναντι αυτών που παράγονται σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Παρατηρείται μία σαφής διχογνωμία μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών σε αυτό το θέμα.
25/09/2023Δ.Α.Ο.Κ. ΔΡΑΜΑΣ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΑΒΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ SPODOPTERA FRUGIPERDA -  (pdf-0,91MB)
Σύμφωνα με εξαιρετικά επείγον έγγραφο τού ΥΠΑΑΤ, επιβεβαιώθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η παρουσία τού επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στις ΠΕ Λακωνίας και Ανατολικής Αττικής της Χώρα μας. Το έντομο εντοπίστηκε σε φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο τού Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.
16/03/2023Δ.Α.Ο.Κ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΙΚΟΧΛΩΡΩΣΗΣ ΜΕ ΡΥΤΙΔΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ [EMCV - EGGPLANT MOTTLED CRINKLE VIRUS] -  (pdf-199KB)
Με έγγραφό της, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Μητροπολιτκής Ενότητας Θεσσαλονίκης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Υπ.Α.Α.Τ. γνωστοποίησε «τη διαπίστωση για πρώτη φορά στη χώρα μας της παρουσίας του ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας [Eggplant mottled crinkle virus (EMCV), γένος Tombusvirus], σε δείγματα φυτικών ιστών μελιτζάνας από θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
14/12/2022ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ & ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ -  (pdf-1,00MB)
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Αργολίδας και Όμορων Νομών επισημαίνει ότι, για να είναι βιώσιμη η αγροτική δραστηριότητα, δεν μπορεί ο καθορισμός των τιμών των αγροτικών προϊόντων να μην συνυπολογίζει το αυξημένο κόστος παραγωγής και διαβίωσης των αγροτών. Θα πρέπει όσοι έχουν ευθύνη έγκαιρα να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο παρεμβάσεων για την προστασία του προϊόντος και του αγροτικού εισοδήματος.
08/09/2022ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΦΥΤΩΝ: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΞΥΑΣ (ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ) -  (pdf-1,99MB)
--
06/09/2022Γ.Π.Α.: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΔΥΟ (2) ΘΕΣΕΩΝ Δ.Ε.Π. -  (pdf-0,53MB)
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοινώνει τη δημοσίευση δύο (2) προκηρύξεων για την πλήρωση ισάριθμων θέσεων Δ.Ε.Π. του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής
17/05/2022ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» -  (pdf-0,64MB)
Η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. εξέδωσε τις Εγκυκλίους υπ’ αριθ. 1093/128544/13-05-2022 και 1094/128545/13-05-2022, σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ανάκλησης ένταξης πράξης και αιτήσεων τροποποίησης πράξης του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αντίστοιχη εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος έχει ανοίξει και θα παραμείνει ανοικτή για τους ενδιαφερόμενους μέχρι και την 15η Ιουνίου 2022 και ώρα 23:59:59.
04/05/2022ΥΠ.Α.Α.Τ.: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΑ ΝΕΕΣ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ -  (pdf-0,68MB)
Η δημόσια διαβούλευση αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για την πρωτοβουλία της Επιτροπής και επιδιώκει να λάβει τις απόψεις των πολιτών και των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με τη λειτουργία της ισχύουσας νομοθεσίας για τους ΓΤΟ, όσον αφορά τα φυτά που παράγονται με στοχευμένη μεταλλαξιογένεση και cisgenesis (και τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που προέρχονται από αυτά), καθώς και σχετικά με τις πιθανές επιλογές για ένα πιθανό νέο νομικό πλαίσιο.
28/04/2022ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΚΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ -  (pdf-432KB)
Σχέδιο δράσης ύψους 260.000 ευρώ για «Ολοκληρωμένη διαχείριση συσκευασιών φυτοφαρμάκων» εντάσσεται στο υπόμετρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020.
11/02/2022ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ 6.1 «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» -  (pdf-214KB)
Την παρέμβαση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προκάλεσε η έκδοση της της με αριθμό 257/3-2-2022 Εγκυκλίου της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Π.Α.Α., με θέμα «Διοικητικός έλεγχος των αιτημάτων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 4704/11-11-2021 3ης Πρόσκλησης», το οποίο μετά από πολυάριθμες διαμαρτυρίες μελών του, απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Γ. Γεωργαντά.
09/02/2022Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΛΙΕΙΑΣ Μ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ Κ.Υ.Α. ΚΑΙ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ -  (pdf-0,78MB)
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 12681/352685/2021 (Β΄ 5931), με θέμα: «Εξειδίκευση καταμερισμού αρμοδιοτήτων των αρμόδιων αρχών φυτοϋγειονομικού ελέγχου, ορισμός Επίσημων Υπαλλήλων Φυτοϋγειονομικών Υπηρεσιών και καθορισμός διαδικασιών για τη διενέργεια των επίσημων φυτοϋγειονομικών ελέγχων και άλλων επίσημων δραστηριοτήτων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 2017, που διεξάγονται για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για τη φυτοϋγεία», η οποία συμπληρώνει το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 37/2021 (Α΄ 94), με θέμα «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των κανονισμών (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 095, 7.4.2017, σ. 1 και διορθωτικό ΕΕ L 137, 24.5.2017, σ. 40), για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση εφαρμογής των κανόνων για την υγεία των φυτών και (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 317, 23.11.2016, σ. 4 και διορθωτικό ΕΕ L 317, 1.10.2020, σ. 39), σχετικά με προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών».
18/05/2021ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΕΚΔΟΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» -  (PDF-478KB)
Η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. εξέδωσε τις Εγκυκλίους υπ’ αριθ. 1135/128611/17-05-2021 και 1136/128616/17-05-2021, σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ανάκλησης ένταξης πράξης και αιτήσεων τροποποίησης πράξης του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αντίστοιχη εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος έχει ανοίξει και θα παραμείνει ανοικτή για τους ενδιαφερόμενους μέχρι και την 31η Μαΐου 2021 και ώρα 23:59:59.
12/02/2021Δ.Α.Ο.Α. Μ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: BREXIT: ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΥΤΩΝ, ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ - ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΤΟΫΓΕΙΑΣ -  (pdf-125KB)
Με έγγραφό της, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις εισαγωγές φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε. καθώς και τις εξαγωγές φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων από την Ε.Ε προς το Ηνωμένο Βασίλειο και επί θεμάτων φυτοϋγειονομικού ελέγχου, καθώς από την 01.01.2021 το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζεται ως τρίτη χώρα.
23/09/2020ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΕΚΔΟΣΗ Κ.Υ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΩΝ -  (pdf-0,57MB)
Στην υπ’ αριθ. 1555/241482/2-9-2020 (ΦΕΚ Β΄ 3904) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) δημοσιεύτηκε τροποποίηση της υπ’ αριθ. 307752/18-11-2010 ΚΥΑ «Διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών ως Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης» (Β΄1865) περιλαμβάνονται τα έντυπα που πρέπει να υποβάλλονται για την εμπορία γεωργικών φαρμάκων και εφοδίων.
08/09/2020ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (ΠΡΟΤΥΠΑ AGRO 2-1 & 2-2) -  (pdf-321KB)
Σύμφωνα με την παράγραφο 4.2.3 της Κατευθυντήριας Οδηγίας Πιστοποίησης των προτύπων AGRO 2-1 & 2-2, η αίτηση πιστοποίησης μιας γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να υποβάλλεται πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου. Δεδομένου ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο μέσω του πληροφοριακού συστήματος i-AGRO και λαμβάνοντας υπόψη τις διαφοροποιήσεις της ημερομηνίας έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου ανά καλλιέργεια, ανά περιοχή, ανά έτος κλπ, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε να ορίσει συγκεκριμένες καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής νέων αιτήσεων AGRO 2-1 & 2-2 ανά καλλιέργεια.
24/04/2020Υ.Α. 924/86182/18-03-2020: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ, ΘΑΜΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ (ΦΕΚ 1487/Β’/2020) -  (pdf-328KB)
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄ 1487/21.04.2020, η Υπουργική Απόφαση 924/86182/18-03-2020 με θέμα «Τεχνικός Κανονισμός αποδοχής ποικιλιών των καλλιεργούμενων φυτικών ειδών καρποφόρων δένδρων, θάμνων και λοιπών μικρών καρποφόρων που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα του άρθρου 20 της αριθμ. 240460/05.05.2010 (Β΄ 622) κοινής υπουργικής απόφασης»
Εκδηλώσεις
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ- XX INTERNATIONAL PLANT PROTECTION CONGRESS

Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) 1 - 5 Ιουλίου 2024 Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος, υπό την αιγίδα IAPPS, ΓΠΑ 


-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «AGENG 2024»

Αθήνα (Συνεδριακό Κέντρο Γ.Π.Α.) 1 - 3 Ιουλίου 2024 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, EURAGENG 


-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩ- ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ « IEEE IGARSS 2024»

Αθήνα- Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 7 - 12 Ιουλίου 2024 Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, IEEE GRSS Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel