Αναζήτηση:
. > Ειδήσεις - Νέα > Θέσεις Προτάσεις-Δελτία Τύπου > Περιβαλλοντικά Θέματα
Περιβαλλοντικά Θέματα
14/06/2024ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ (17 ΙΟΥΝΙΟΥ) -  (pdf-337KB)
Η 17η Ιουνίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σαν η Παγκόσμια Ημέρα για την Ερημοποίηση και την Ξηρασία, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τα διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα υποβάθμισης των παραγωγικών γαιών και έλλειψης υδατικών πόρων.
04/06/2024ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (5 ΙΟΥΝΙΟΥ) -  (pdf-256KB)
Η ανάπτυξη ενός παραγωγικού μοντέλου που θα βασίζεται στην ορθολογική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσει στην πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη. Η στρατηγική υγιούς και αειφόρου ανάπτυξης με βασική προϋπόθεση τη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να μην επιφέρει μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος, θα οδηγήσει στην ευημερία του ανθρώπου.
03/06/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΚΤΙΚΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ -  (pdf-0,50MB)
Παρατίθεται η με αριθμό C/2024/3383 Γνωμοδοτηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής επί των: (1) Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Υλοποίηση των φιλοδοξιών της ΕΕ για την υπεράκτια ανανεώσιμη ενέργεια και, (2) Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την αιολική ενέργεια.
30/05/2024ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΕΛΕΤΑΕΝ): ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -  (pdf-163KB)
Κάτω από το 0,06% των αναδασωτέων εκτάσεων στη χώρα, καταλαμβάνεται από αιολικά πάρκα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα ποσοτικής και χωρικής ανάλυσης που δημοσιοποίησε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ. Η ανάλυση βασίζεται στα δημόσια διαθέσιμα γεωχωρικά δεδομένα των κυρωμένων δασικών χαρτών και του προγράμματος Copernicus.
29/05/2024ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ Σ/Ν «ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ, ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ» -  (pdf-1,03MB)
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο: «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή». Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 και ώρα 20:00.
22/05/2024Υ.Π.ΕΝ.: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ: ΥΠΟ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟ 21,5% ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΖΩΩΝ, ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΥΚΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ -  (pdf-0,55MB)
Με αφορμή τον εορτασμό της ευρωπαϊκής ημέρας Natura 2000, σήμερα 21 Μαΐου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποιεί τον Κόκκινο Κατάλογο, με τα 11.500 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων που αξιολογήθηκαν και κατατάχθηκαν σε κατηγορίες κινδύνου εξαφάνισης.
10/05/2024Υ.Π.ΕΝ.: ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ -  (pdf-0,75MB)
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο υπουργικής απόφασης «Απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς». Η διαβούλευση θα διαρκέσει για διάστημα 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας ανακοίνωσης.
25/04/2024ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Τις παρατηρήσεις και προτάσεις του επί των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» κατέθεσε το Επιμελητήριο στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
10/04/2024ΠΑ.Κ.Ο.Ε.: ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ -  (pdf-260KB)
Δεύτερη σειρά μετρήσεων για το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) πραγματοποίησαν επιστήμονες του ΠΑΚΟΕ σε εσωτερικούς χώρους (συρμοί μετρό, λεωφορεία και super markets).
09/04/2024Υ.Π.ΕΝ.: ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ -  (pdf-0,64MB)
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιο, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα σχόλιά τους, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση έως και τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 και ώρα 08:00.
08/04/2024Υ.Π.ΕΝ.: ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ -  (pdf-1,86MB)
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε από τις 6 Απριλίου 2024, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας». Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 και ώρα 08:00.
08/04/2024ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.): ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ -  (pdf-357KB)
Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ, στα πλαίσια των ερευνών του για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων, πραγματοποίησε μετρήσεις για τη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε δέκα σημεία του κέντρου της Αθήνας.
03/04/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΥΨΟΥΣ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΡΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ -  (pdf-61KB)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη δύο έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα. Τα μέτρα συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ελλάδας, καθώς και των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 %, καθιστώντας δυνατή την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
28/03/2024ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. κ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ -  (pdf-239KB)
Δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό TURNING POINTS και στην ιστοσελίδα EURO2DAY.GR, άρθρο του Β Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Ευθύμιου Σπυρίδη για την κλιματική κρίση και τις επιτακτικές δράσεις πρόληψης των συνεπειών της.
27/03/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ -  (pdf-0,90MB)
Παρατίθεται η με αριθμό C/2024/2106 Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο: “Νέα προοπτική όσον αφορά τη σχέση κλίματος και ασφάλειας: Συνεκτίμηση του αντικτύπου της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, στην ειρήνη, την ασφάλεια και την άμυνα”».
27/03/2024ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ -  (pdf-40KB)
Το Συμβούλιο εξέδωσε τυπικά οδηγία σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου, η οποία θα βελτιώσει τη διερεύνηση και τη δίωξη αδικημάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Η οδηγία θεσπίζει ελάχιστους κανόνες σε επίπεδο Ένωσης σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων. Αντικαθιστά την προηγούμενη οδηγία που χρονολογείται από το 2008.
26/03/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΣΕ 23 ΠΟΛΕΙΣ ΤΟ ΣΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ -  (pdf-60KB)
Το σήμα αποστολής της ΕΕ απονεμήθηκε σε 23 πόλεις που ανήκουν στην αποστολή της ΕΕ για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, μία από τις αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Το σήμα αναγνωρίζει τα σχέδια των πόλεων για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ήδη έως το 2030 και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι πρώτες δέκα πόλεις έλαβαν το σήμα τον Οκτώβριο του 2023. Στις 23 πόλεις που έλαβαν το σήμα περιλαμβάνονται από την Ελλάδα οι πόλεις: Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη.
13/03/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΒΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ -  (pdf-71KB)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση σχετικά με τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων στην Ευρώπη. Καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορούν να προβλέψουν, να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους. Παρουσιάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προετοιμάσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές που σώζουν ζωές, μειώνουν το κόστος και προστατεύουν την ευημερία σε ολόκληρη την ΕΕ.
11/03/2024ΕΕ - ΣΥΣΤΑΣΗ 2024/627: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2021-2030 -  (pdf-0,51MB)
Παρατίθεται η ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2024/627 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Δεκεμβρίου 2023, σχετικά με το προσχέδιο του επικαιροποιημένου ενοποιημένου εθνικού σχεδίου της Ελλάδας για την ενέργεια και το κλίμα για την περίοδο 2021-2030 και σχετικά με τη συνέπεια των μέτρων της Ελλάδας προς τον στόχο της Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα και με την εξασφάλιση προόδου όσον αφορά την προσαρμογή.
06/03/2024ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Ε.Ο.Κ.Ε. C/2024/1575: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΕ -  (pdf-0,94MB)
Παρατίθεται η με αριθμό C/2024/1575 Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Κλιματική διπλωματία της ΕΕ».
06/03/2024ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Ε.Ο.Κ.Ε. C/2024/1565: Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ -  (pdf-0,95MB)
Παρατίθεται η με αριθμό C/2024/1565 Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της στις ευάλωτες ομάδες».
23/02/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 233 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ -  (pdf-132KB)
Η Επιτροπή ενέκρινε την επένδυση πάνω από 233 εκατ. EUR σε δώδεκα νέα στρατηγικά έργα σε ολόκληρη την Ευρώπη στο πλαίσιο τουπρογράμματος LIFE για τη στήριξη της υλοποίησης των περιβαλλοντικών και κλιματικών φιλοδοξιών της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτά τα στρατηγικά έργα αναμένεται να κινητοποιήσουν σημαντικά πρόσθετα κονδύλια από άλλες πηγές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών, διαρθρωτικών, περιφερειακών και ερευνητικών ταμείων, καθώς και από τις εθνικές κυβερνήσεις και τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
21/02/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙΣ ΑΝΘΡΑΚΑ -  (pdf-63KB)
Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το πρώτο εθελοντικό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα υψηλής ποιότητας. Τοεν λόγω πλαίσιο πιστοποίησης θα τονώσει καινοτόμες τεχνολογίες απορρόφησης άνθρακα και ανθρακοδεσμευτική γεωργία που συμβάλλουν στους στόχους της ΕΕ για το κλίμα, το περιβάλλον και τη μηδενική ρύπανση. Αυτό το νέο πλαίσιο θα βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα μέσω της πιστοποίησης των απορροφήσεων άνθρακα και της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι διαφανείς και αξιόπιστες, αποτρέποντας την προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας και δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
07/02/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΡΟΠΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΘΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 -  (pdf-66KB)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να επιτύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές CO2 έως το 2050. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προσπάθειας θα προέλθει από τη μείωση των σημερινών επιπέδων εκπομπών κατά τα επόμενα έτη, θα χρειαστούμε επίσης τεχνολογίες που θα μπορούν να δεσμεύουν το CO2 ή να το απομακρύνουν απευθείας από την ατμόσφαιρα και στη συνέχεια να το αποθηκεύουν ή να το χρησιμοποιούν. Οι τεχνολογίες αυτές θα επικεντρωθούν σε τομείς στους οποίους η μείωση των εκπομπών είναι ιδιαίτερα δύσκολη ή δαπανηρή, όπως για παράδειγμα οι εκπομπές διεργασίας από τσιμέντο ή την παραγωγή ενέργειας από απόβλητα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση για τη βιομηχανική διαχείριση του άνθρακα, η οποία παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών κατά 90 % έως το 2040 και στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
25/01/2024ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ» -  (pdf-0,68MB)
Τα μέλη της θεματικής ομάδας θα επιλεγούν από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΚΑΠ και θα αποτελείται από μια μικρή ομάδα (περίπου 40 συνολικά μελών) που θα δεσμευτούν στο έργο της Ομάδας και στη συμμετοχή τους. Η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη εν λόγω Θεματική Ομάδα είναι η 22η Φεβρουαρίου 2024.
21/12/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ ΑΠΟ «ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ» ΣΕ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ» -  (pdf-61KB)
Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την προσαρμογή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στο πλαίσιο της διεθνούς σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης, στην οποία η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι συμβαλλόμενα μέρη. Το καθεστώς προστασίας του λύκου βάσει της σύμβασης καθορίστηκε με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα κατά τη στιγμή της διαπραγμάτευσης της σύμβασης το 1979. Βάσει εμπεριστατωμένης ανάλυσης σχετικά με την κατάσταση του λύκου στην ΕΕ, η οποία επίσης δημοσιεύτηκε σήμερα, η Επιτροπή προτείνει να καταστεί ο λύκος «προστατευμένος» σε αντίθεση με τον «αυστηρά προστατευόμενο». Αποτελεί συνέχεια της ανακοίνωσης της Επιτροπής τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι, με βάση τα συλλεγέντα στοιχεία, θα αποφασίσει σχετικά με πρόταση τροποποίησης, κατά περίπτωση, του καθεστώτος προστασίας του λύκου και επικαιροποίησης του νομικού πλαισίου, ώστε να εισαχθεί, όπου απαιτείται, περαιτέρω ευελιξία.
18/12/2023ΞΕΠΑΠΑΔΕΑΣ Α., ΔΟΥΒΗΣ Κ., ΚΑΨΩΜΕΝΑΚΗΣ Ι., ΞΕΠΑΠΑΔΕΑΣ Π., ΖΕΡΕΦΟΣ Χ.: ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ -  (pdf-2,33MB)
Στη μελέτη αναπτύσσεται μεθοδολογία εκτίμησης τρωτότητας με συνδυασμό φυσικών και κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών και συμβάντων (π.χ. δασικές πυρκαγιές) που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, η οποία εφαρμόζεται με χρήση υπολογιστικού αλγορίθμου. Παρουσιάζεται επίσης μεθοδολογία πρόβλεψης, με οικονομετρικές μεθόδους, του αναμενόμενου αριθμού συμβάντων με βάση κλιματολογικές προβλέψεις για τις Ελληνικές περιφέρειες, οι οποίες προκύπτουν από επεξεργασία των σεναρίων του IPCC μέχρι το έτος 2100.
24/11/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΕΚΠΟΜΠΩΝ -  (pdf-51KB)
Η Επιτροπή προκήρυξε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Ταμείου Καινοτομίας για το 2023 με προϋπολογισμό ρεκόρ ύψους 4 δισ. ευρώ που θα στηρίξει την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών απαλλαγμένων από ανθρακούχες εκπομπές. Η πρόσκληση χρηματοδοτείται από τα έσοδα του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ της ΕΕ), γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την πράσινη μετάβαση. Η Επιτροπή αύξησε το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων και διπλασίασε τον προϋπολογισμό για κατασκευαστικά έργα καθαρής τεχνολογίας σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Διατίθενται 1,4 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας, της τεχνολογικής υπεροχής και της ανθεκτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού στην Ευρώπη.
20/11/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ -  (pdf-53KB)
Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις μεταφορές αποβλήτων, η οποία θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για τα απόβλητά της και δεν εξάγει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις σε τρίτες χώρες. Οι κανόνες θα διευκολύνουν επίσης τη χρήση των αποβλήτων ως πόρου. Η συμφωνία συμβάλλει στον στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη μείωση της ρύπανσης και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
17/11/2023ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ -  (pdf-45KB)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν έκλεισε χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στο νησί της Ζακύνθου εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Ο χώρος υγειονομικής ταφής αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και ρυπαίνει το τοπικό περιβάλλον. Μολονότι ο χώρος υγειονομικής ταφής δεν λειτουργεί εδώ και περισσότερα από πέντε έτη, πρέπει όχι μόνο να κλείσει, αλλά και να αποκατασταθεί, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με απόφαση του Δικαστηρίου του 2014.
Εκδηλώσεις
ClockΕπόμενες Εκδηλώσεις: 


-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ- XX INTERNATIONAL PLANT PROTECTION CONGRESS

Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) 1 - 5 Ιουλίου 2024 Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος, υπό την αιγίδα IAPPS, ΓΠΑ 


-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «AGENG 2024»

Αθήνα (Συνεδριακό Κέντρο Γ.Π.Α.) 1 - 3 Ιουλίου 2024 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, EURAGENG 


-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩ- ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ « IEEE IGARSS 2024»

Αθήνα- Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 7 - 12 Ιουλίου 2024 Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, IEEE GRSS Χάρτης Περιεχομένων Site
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ελ.Βενιζέλου 64, 546 31  Θεσσαλονίκη  Τηλ: 2310.278817-18, 236379, 236305  Fax: 2310.236308  e-mail: info@geotee.gr
web design by : Intel